Передача інформації про активні операції до Кредитного реєстру Національного банку України

01.07.2024

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що відповідно до ч.2 ст. 27 Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», інформація про операції за таким видом фінансових послуг як кредитування подається до Кредитного реєстру Національного банку України надавачами фінансових послуг, при цьому Національним банком України передбачено подання такої інформації про активні операції, якщо загальна сума зобовʼязань (сукупний обсяг боргу) боржника дорівнює 50 тисяч гривень і більше і надалі до повного припинення зобовʼязань цього боржника.

Відповідно до п. 28-3 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», фінансовим компаніям до 30 червня 2024 року необхідно вжити заходів для забезпечення подання до Кредитного реєстру Національного банку України інформації, передбаченої Законом України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», у порядку та строки, визначені Національним банком України.

Таким чином, за умови перевищення суми зобов’язань за кредитним договором розміру, встановленого Національним банком України (50 тисяч гривень), на виконання вимог законодавства України Товариством буде забезпечена передача інформації за таким кредитним договором до Кредитного реєстру Національного банку України.

Інформуємо, що відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», боржник та інші особи, інформація стосовно яких міститься у Кредитному реєстрі, мають право доступу до даних про себе та до відомостей щодо запитів на отримання таких даних стосовно них у порядку, визначеному законодавством про захист персональних даних та нормативно-правовими актами Національного банку України. Національний банк України зобов’язаний протягом п’яти робочих днів з дня отримання заяви заявника безоплатно надати йому інформацію з Кредитного реєстру або повідомити про відсутність у Кредитному реєстрі інформації стосовно нього у визначеному нормативно-правовими актами Національного банку України порядку.

Звертаємо увагу, що інформація до Кредитного реєстру передається до повного виконання зобовʼязань позичальника за кредитним договором.

Рекомендуємо позичальникам, які мають заборгованість за кредитом, якнайшвидше її погасити та дотримуватись умов, визначених Графіком платежів, задля уникнення відображення у Кредитному реєстрі інформації про борг за кредитом, що безпосередньо впливає на кредитний рейтинг позичальника та можливість легкого і безперешкодного доступу до фінансових послуг від надавачів послуг в Україні.