Як заощадити гроші?

12.10.2023

Як заощадити гроші

Почати заощаджувати не так просто, як здається. Ви повинні щодня дотримуватися цілей, встановлених у сімейному чи особистому бюджеті. Щомісяця ви повинні складати звіт про свої доходи та витрати або, іншими словами, про свої активи та пасиви. Багато експертів дають всілякі поради щодо економії грошей, але правда у сильній мотивації. Ми в iCredit вважаємо, що чим сильніша ваша мотивація, тим більшого успіху ви досягнете і, таким чином, ви зможете відкласти та заощадити певну суму грошей.

Навіщо нам треба заощаджувати?
Наврядчи знайдеться у світі людина, яка не хотіла б мати багато грошей. У цьому сенсі, щоб забезпечити своє фінансове майбутнє та стабільність, ви маєте докласти зусиль вже зараз. Ми в iCredit знаємо, що це непросто для будь-кого, але коли ви почнете, це стане корисною звичкою. Кожен потребує економії, тому що:
● Було б корисно мати заощадження у гривні чи валюті на випадок надзвичайної ситуації;
● Ви зможете дозволити собі відпустку своєї мрії;
● Ви зможете купити той новий автомобіль, на який давно задивлялися;
● Ви почуватиметеся цілком спокійно лише тому, що зможете задовольнити всі ваші потреби.

Як почати
Одна з найважливіших речей, щоб почати економити гроші — побачити на власні очі, скільки саме ми заробляємо і, отже, скільки ми витрачаємо. Це можна зробити за допомогою спеціального онлайн-додатка або шляхом перерахування активів та зобов'язань на аркуші паперу. Не має значення, з чого ви почнете перераховувати свої доходи та витрати, головне — бути послідовним. Як тільки ви побачите, куди йдуть ваші гроші, важливо скласти план дій.
Ми в iCredit радимо вам переосмислити деякі покупки, які ви робите щодня. Якщо ви дійсно витратите 10 секунд після того, як взяли в магазині черговий товар, щоб подумати, чи справді він вам потрібен, повірте, ви зрозумієте, що, як мінімум, половина товарів у кошику не потрібна. Таким чином, ви суттєво скоротите свій бюджет, алеі при цьому не обмежте себе у справді важливих речах. Поради щодо економії грошей можуть дати вам багато людей, але істина криється у вашому особистому звіті про доходи та витрати перед собою. Тільки звідти ви зможете дізнатись, як саме вам слід діяти, щоб заощадити.
Ви можете фіксувати (вести):
● Особистий бюджет. Ви можете записати в нього свої особисті активи та пасиви (доходи та витрати), якщо ви живете один і хочете відкласти трохи грошей;
● Сімейний бюджет. Для сім'ї дуже важливо вести суворий облік доходів та витрат, а також визначати суму, яку вона можуть дозволити собі витрачати щомісяця на досягнення певних цілей, чи то купівля квартири, нового автомобіля чи освіта дитини.

Правило 50/20/30 для економії грошей
Це відмінне практичне правило, коли йдеться про ваш особистий або сімейний бюджет, який забезпечить ваш фінансовий спокій у майбутньому. Правило 50/20/30 насправді інтерпретується так:
● 50% вашого доходу має покривати щомісячні фіксовані витрати, такі як: рахунки за комунальні послуги; кредитна розстрочка; їжа; транспорт до роботи;
● 20% вам доведеться відкладати. Вам може здатися, що це багато, але ці 20%, зекономлені на місяць, з часом стануть вам у нагоді;
● 30% ви можете витратити на розваги. У тому числі ресторани; кіно; театр; одяг та ін.
Ми в iCredit запевняємо вас, що суворо дотримуючись цього правила, ви досягнете значних результатів для свого бюджету.

Баланс витрат
Щоб зробити повний і точний облік витрат, корисно щодня записувати їх у своєму звіті. Таким чином, навіть ранкова кава, яку ви зайдете придбати та випити перед тим, як піти на роботу, не буде забута. Повірте, навіть незначні речі будуть мати значення, якщо вони вимагають постійних витрат. Тому, коли ви складаєте звіт про прибутки та збитки, ми в iCredit радимо вам пам'ятати про кілька речей:
● Яку орендну плату ви сплачуєте;
● Чи є у вас машина;
● Яка середня сума, яку ви витрачаєте на комунальні послуги;
● Скільки саме їжа коштує вам на день;
● Скільки ви можете дозволити собі витратити на розваги та одяг.

Справді, великий відсоток людей сьогодні дотримується абсолютно неправильного підходу до заощаджень. Коли ви отримуєте зарплату, ви, ймовірно, спочатку оплачуєте рахунки, витрачаєте певну суму грошей на їжу, паливо, розваги, одяг, а наприкінці місяця ви підводите межу і відкладаєте все, що залишилося. Однак найчастіше виявляється, що під рисою нічого не залишилося або залишилося набагато менше, ніж ви планували зберегти. Тому ми в iCredit радимо вам змінити цю хибну стратегію і на початку місяця, коли ви отримаєте зарплату, спочатку відкласти ту суму, яку ви визначили. Так ви будете впевнені, що цих грошей буде не менше запланованого.